Maatje

Maatje

“Je bent net kleine Maatje”, zei mijn moeder wel eens tegen me. Ik liet haar dan mijn zelfgeschreven gedichtje lezen of een tekening zien. Ik was er trots op, want ik wilde graag zoals oma zijn. In mijn ogen was zij de creativiteit zelf. Van naaien en borduren tot aan schrijven en het maken van puzzels, niets was te gek.  

Maatje Jacomijntje, zoals mijn oma heette, deed in mijn ogen haar naam eer aan. Een bijzondere naam die uitstekend paste bij zo’n bijzondere vrouw. Ik zag mijn oma vooral als lief, koppig en zorgzaam. Ze voelde gewoon aan wanneer er iets was, zo ook die ene keer dat ik als 14-jarige iets had met een jongen die veel te oud was. Dat vertelde ze mijn vader gelijk natuurlijk. Hoe broos ze ook werd, tot op het laatst had ze de mooiste mantelpakjes aan en de krul zat altijd goed in haar witte haren. Haar felblauwe ogen begrepen de wereld op het laatst niet meer en dat verdriet zag je.

Tegelijkertijd vond ik het zo knap hoe pienter ze bleef. Toen mijn vader in september 2010 vijftig werd en zij alvast de versiering kwam bewonderen, viel me op hoe nauwkeurig ze was. Ze wees naar de pop op het dak van de carport en zei dat de groene kaplaarzen en een stoffen zakdoek nog ontbraken. Zo werd de outfit van Abraham op het laatste moment nog compleet. Die nauwkeurigheid zag ik ook altijd terug in haar creaties. Aan elke bloem op de aquarel-schilderijen was met liefde gewerkt, elk kapot kledingstuk werd met precisie gerepareerd en iedere breisteek moest goed zijn.

Als klein meisje heb ik er van genoten om op de boerderij van mijn opa en oma rond te banjeren. Ik leerde er fietsen, schommelen en genieten. Ik mocht daar kind zijn. Urenlang heb ik paardenbloemen geplukt, de schuren verkend, rondgereden op mijn kleine tractor en net zo lang gespeeld tot de blosjes op mijn wangen verschenen. Uiteindelijk weet ik niet super veel van mijn opa’s en oma’s. Maar ik koester alle geweldige herinneringen die ik samen met hen heb gemaakt. Mijn oma Maatje heeft daarbij veel voor me betekend. Dankzij haar is SchrijfMaatje nu een feit!

“Slaap er een nachtje over, dan zie je het morgen weer anders.” – Maatje

De hele dag buiten, heerlijk!
De hele dag buiten, heerlijk!
Spring naar toolbar