Verhalen

Interview: “Ik kan nog steeds lachen alsof ik een puber ben”

Als je veel levenservaring hebt opgedaan, is het glas dan halfvol of halfleeg? Bij Marga kan ik maar één prachtig antwoord bedenken. Zij mietert het drinken uit het glas en begint heerlijk opnieuw. “Ik heb het gevoel dat ik in de vooravond ben van alle kansen die nog komen.”

Het afgelopen jaar heb ik gewerkt in de prachtige ECI Cultuurfabriek in Roermond. Daar leerde ik vrijwilligster Marge kennen. De klik die er gelijk was, is nooit verdwenen. Het is dan ook een reden waarom ik haar graag interview voor SchrijfMaatje. Het enthousiasme van Marga en het feit dat ze zoveel kleur aan haar leven geeft, zijn eigenschappen die me vrolijk maken. Als ik haar appartement binnenstap, schijnt de zon prachtig op de gele muren. Met de zalige verse appelflap en een glas sinas voel ik me meer dan welkom. Zo kletsen we door tot het begint te schemeren en zelfs donker wordt buiten.

Marga: "Ik word blij van kleuren als geel en oranje"Marga: "Ik word blij van kleuren als geel en oranje"

Kleurrijk persoon
Ik zie Marga als een kleurrijk persoon. Er gaat geen werkdag samen voorbij zonder vrolijke printjes of kleuren in haar kleding. Van een okergele sjaal tot aan een azuurblauwe tuniek; Je wordt er echt blij van. Die kracht zie ik ook terug in Marga’s appartement. Zo verfde ze haar woonkamer in meerdere tinten geel. “Ik word blij van kleuren als geel en oranje. Aan de andere kant vind ik zeekleuren ook heel mooi”, vertelt ze. Trots laat ze me haar appartement zien. En iedere kamer vind ik even vrolijk.

Marga durft. En dat is misschien wel waar ik het meeste van wil leren. Om van een witte muur een kleurrijke versie te maken. En om daarmee te doen wat ze zelf wil. “Ik weet dat nog wat voor gevoel het me gaf toen ik als kleuter met kleur bezig was. En ik weet dat ik een roze jurkje en een rood rokje met sterretjes geweldig vond”, lacht Marga. Maar op de vraag of ze dan ook graag de winkels doorspeurt op zoek naar kleding? “Vreselijk. Ik verstopte me vroeger altijd tussen de rekken. Ik heb winkelen nooit leuk gevonden en vind het nog steeds niet leuk.”

Vrijheid, blijheid
Voor Marga is er een magische plek waar ze als kind elke zomer kwam: Vlieland. “Dat was mijn thuis. Ik kreeg thuis van mijn ouders niet zoveel tijd, op Vlieland wel. Daar speelde ik altijd met dezelfde kinderen en ik was altijd buiten. Er was vrijheid”, vertelt ze. Haar ouders hadden er vroeger een winkel, waar van alles te koop was. Van kleding tot en met pottenbakspullen. Het is nu twee jaar geleden dat ze voor het laatst op Vlieland was. “Soms begint het weer te kriebelen, dan wil ik er weer heen. Het winkeltje bestaat ook nog steeds.”

Marga: "Ik word blij van kleuren als geel en oranje"

Toen Marga wat ouder was, ging ze in haar eentje naar Zwitserland. Daar leerde ze haar man kennen, terwijl de liefde eigenlijk nog niet op de planning stond. “Hij woonde in Limburg, daar had ik niks mee. Ik wilde door naar Israël en bij terugkomst naar Friesland om te zeilen. Helaas heb ik nooit meer gezeild.” De droom om verder te reizen heeft Marga echter niet losgelaten. “Drie jaar geleden ben ik naar Frankrijk gegaan. Daar leefde ik tijdelijk in een woon/werkgemeenschap en ik werkte op het land tegen kost en inwoning. Daar vond ik mijn plek.”

Mens, durf te leven
Met die grote stap durft Marga steeds meer voor zichzelf te kiezen. “Mens, durf te leven. Dat is zo belangrijk voor me. En dan ook de manier waarop Ramses Shaffy dat uitstraalde, hoe hij lak had aan alles en iedereen en hoe hij alles uit zijn leven haalde. Gewoon doen”, lacht Marga. En een ander belangrijk punt? “Ik hoef niet te kijken op de klok, ik kan gaan en staan waar ik wil. Zo voelt het sinds lange tijd.” Marga is niet meer in Israël geweest, maar proefde de sfeer uiteindelijk wel. “Vriendin Sylvia heeft me fijn geholpen met mijn huis. Aan het einde van de straat zit een Isreaëlisch restaurant, waar ze ons al kennen. We hebben er altijd zoveel lol en met haar kan ik nog steeds lachen alsof we pubers zijn”, straalt Marga.

img_4285

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar