thumbnail_img_1710

Schrijf

Ieder verhaal (ver)telt, hoe klein ook. Van het schattige gedichtje in je poëziealbum tot aan anekdotes over vroeger die je op elke verjaardag weer hoort. Zelfs een handgeschreven boodschappenbriefje heeft een verhaal. Als je de sperziebonen op je lijstje vergeet, heb je voor die avond geen groenten. Wat uiteraard een goed verhaal is voor het bestellen van een afhaalmaaltijd.

Met SchrijfMaatje wil ik persoonlijke verhalen zoveel mogelijk verzamelen. Dat kunnen mooie en ontroerende stukken zijn, waarbij je stiekem een traantje wegpinkt. Wat ook bijzonder aan ons leven is, is dat we keihard op onze bek gaan. We vallen hard, maar staan ook weer op door middel van blunders en grappige momenten. Die zijn ook echt de moeite waard om op te schrijven, ze zijn er niet voor niets. Zo heb ik lang gedacht dat vleermuizen alleen in het haar van blonde meisjes vlogen en niet meer loslieten. Dankzij een oom, die waarschijnlijk hard om zijn uitspraak heeft gelachen, maakte ik dat ik wegkwam.

Verhalen maken ons tot wie we zijn. Als je terugkijkt in verre familiegeschiedenis, zie je ongetwijfeld dezelfde handelingen en situaties terugkomen. Er is misschien ook wel een verband te leggen tussen het ondernemende karakter van je overgrootvader en die van jou. Je zult je wellicht nog wel de geur herinneren van het huis van je opa en oma. Of van de koekjes. Wist je ze ook altijd goed te vinden? Wie weet zie je nog voor je met welk speelgoed je speelde. En alles wat je daarbij meemaakte of wat je wilde doen, geef je onbewust door. Bijvoorbeeld het houten treintje waar je zelf uren mee zoet was.

Begrijp me niet verkeerd, ik kijk zelf ook graag vooruit. Voor mooie, ontroerende en hilarische verhalen maak ik wel een uitzondering. Ik ben een dagdromer en ik vind het heerlijk om aan fijne herinneringen te denken. Op een vrije middag blader ik het liefst door fotoalbums, plakboeken en oude basisschoolschriften. De muffe geur en de vergeelde a4’tjes vind ik prachtig. Ze vertellen uiteindelijk ook een verhaal. En weet je? Sommige familieleden op foto’s ken ik helemaal niet. Maar ik ben altijd benieuwd naar wie ze waren, wat ze deden en waarom ze vaak nors keken.

Verhalen maken de man. Heb jij ook een speciaal verhaal en wil je die delen op SchrijfMaatje? Leuk! Je kunt je contactgegevens achterlaten op deze pagina.