Interview: “Ik krijg zoveel energie van dit voetbalteam”

img_2712

Kroketten eten tijdens een voetbaltraining en met z’n allen in de polonaise na een gezellig toernooi. Het kan allemaal bij SHH dames 2! Goed voetbalspel en resultaten zijn belangrijk, maar de derde helft telt net zo zwaar. Wat trainer Hans Puts zo fantastisch vindt aan dames 2? “Deze groep is zo ontzettend hecht.”

Ons interview vond plaats na een onwijs belabberde wedstrijd. Misschien was het geen handige timing, maar het leverde genoeg gespreksstof op. Ik voetbalde samen met mijn team als een natte krant. We wonnen dan wel met 4-3 van SVH’39 uit Herkenbosch, maar dat was het dan ook. Hans was op zijn zachtst gezegd niet tevreden. “Van binnen vloekte ik alles bij elkaar”, verzucht hij. Maar op de vraag wat wij direct als team moeten verbeteren, is hij duidelijk: “Niets.” (Op de communicatie met elkaar tijdens de wedstrijd na.)

Tikkie-takkie voetbal
Hans vindt het fantastisch om te coachen, dat is te merken aan zijn enthousiasme. “Als ik zie dat de oefeningen die ik jullie heb geleerd, terugkomen in de wedstrijd, krijg ik zoveel energie. Soms worden er prachtige combinaties gemaakt. Zo herinner ik me nog steeds de wedstrijd en het moment waarop Evelien en Lian vanaf de bank in vielen. Ze hielden de bal langer vast en tikten fantastisch samen.” We waren een mooi doelpunt en een trotse trainer rijker. “Op zo’n moment laten jullie zien wat jullie kunnen. Ik krijg zoveel terug van dit team.”

img_2704 img_2706 img_2711

Oefening baart kunst
Zelf moest Hans jaren geleden stoppen met voetballen, omdat hij zijn been op drie plekken brak. Daarna werd hij voetballeider bij voetbalclub EMS. Toen dochter Daisy bij Linne ging voetballen, werd hij uiteindelijk daar trainer van het damesteam. Nu is hij voor het vijfde jaar coach bij SHH dames 2, waar hem gelijk één ding opviel. “Visualiseren is belangrijk. Eerst dacht ik dat het duidelijk genoeg was als ik alleen de oefening uitlegde”, lacht hij. Ik betrap mezelf er ook op dat ik achteraan de rij aansluit, om ‘even te kijken hoe de oefening moet’.

Liefde voor het voetbalspelletje
Stiekem voetbalt Hans nog graag. Als we met een oneven aantal trainen, trekt hij met liefde een geel hesje aan om mee te doen met een partijvorm. Logisch, aangezien Hans lang voetbalde. “Ik speelde van mijn vijfde tot aan mijn 23e bij Maasbracht en kwam op mijn 17e in het eerste. Daar voetbalde ik twee jaar met de vader van Mark van Bommel, die me leerde dat je met de bal veel kan. Vooral na een schop van de tegenstander. Zolang de bal er tussen komt, is er niets aan de hand.” Na Maasbracht  voetbalde Hans nog 18 jaar bij voetbalclub EMS. Uiteindelijk koos hij voor plezier boven prestatie.

Hans werd ongeslagen kampioen met het eerste elftal van Maasbracht.
Hans werd ongeslagen kampioen met het eerste elftal van Maasbracht. Op de foto hurkt hij als tweede speler van rechts.

De derde helft
Zowel plezier als prestatie is onwijs belangrijk bij SHH dames 2. Tijdens trainingen wil Hans dat we ons concentreren. Een grapje mag en dan trainen we weer verder. Daarna is er tijd voor een drankje, een praatje en een broodje hamburger. In dat ene jaar dat ik nu voetbal bij SHH heb ik al zoveel beleefd. Van het weekendje weg tot aan het gekibbel over een penalty die wel of niet nodig was. Ik denk dat ik nu al snap wat Hans bedoelt met zijn motto: “Niets moet, alles mag.” Wat hij er nog graag aan toevoegt? “Bij mij bestaat moeten niet. Het enige wat ik moet is eten, drinken en van mijn vrouw houden.”

2 reacties

  1. Patrick zegt: Beantwoorden

    Heel leuk interview met Hans. Is ook een gezellig bende de Dames.

    1. Haha ja, inderdaad! En met jou als teammanager! 😃

Geef een reactie